Fråga facket Fråga facket

Allt fler deltar i arbetsmarknadsprogram på Arbetsförmedlingen utan att ens få aktivitetsstöd

Arbetsmarknad Det är en obehaglig nymodighet i Sverige att arbetslösa som deltar i arbetsmarknadsprogram inte ens får aktivitetsstöd. Sedan regeringen införde en bortre tidsgräns i aktivitetsstödet och gjorde det svårare att kvalificera sig till a-kasseersättning, ser vi att allt fler inte ens får den lägsta ersättningen i aktivitetsstödet. Det är i första hand anhöriga som får ta smällen, men det drabbar också kommunernas budgetar, säger Majlene Ahlgren, ordförande LO-distriktet i Mellansverige.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

För att fler ska kunna få en skälig ersättning måste regeringen förbättra möjligheten att kvalificera sig till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Det gäller inte minst vuxna, som drabbades särskilt hårt när regeringen avskaffade studerandevillkoret. Att studera innebär att man förbättrar sina chanser att få jobb, och då är det logiskt att den som utbildat sig också kan få ersättning i övergången från studier till arbete.

I juni är det två år sedan riksdagen beslutade om att stoppa anvisningarna till fas 3, men ändå vägrar regeringen att göra något. Istället fortsätter fas 3 att växa som en gökunge på Arbetsförmedlingen. Vi vill att deltagarna i fas 3 istället erbjuds subventionerade anställningar. Här bör taket höjas i lönesubventionerna så att fler jobb blir möjliga i befintliga lönelägen.

I Västmanland deltog över 410 personer i arbetsmarknadsprogram i december utan att få aktivitetsstöd, en ökning med 44 procent sedan 2010, i Södermanland deltog över 670 personer i arbetsmarknadsprogram i december utan att få aktivitetsstöd, en ökning med 121 procent sedan 2010, i Östergötland deltog över 890 personer i arbetsmarknadsprogram i december utan att få aktivitetsstöd, en ökning med 121 procent sedan 2010 och i Uppsala län deltog över 380 personer i arbetsmarknadsprogram i december utan att få aktivitetsstöd, en ökning med 21 procent sedan 2010.

Majlene Ahlgren

Läs rapporten som avser Västmanland
Läs rapporten som avser Uppsala
Läs rapporten som avser Östergötland
Läs rapporten som avser Södermanland