Fråga facket Fråga facket

Facket på Sommarjobbet

De första stegen in på arbetsmarknaden ska kännas trygga och arbetet ska ha schysta villkor. Ensam är aldrig stark på arbetsmarknaden – tillsammans kan vi skapa trygghet och rättvisa.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Facket på Sommarjobbet Foto: Lars Forsstedt

Första kontakten med arbetslivet

Varje år sommarjobbar många ungdomar i Sverige. Sommarjobbare finns i alla möjliga branscher och företag, såväl offentliga som privata. För de flesta är sommarjobbet den första kontakten med arbetslivet. För merparten av sommarjobbarna blir det en positiv upplevelse och en bra erfarenhet.

Men det finns undantag som vi kan lära av.

Det finns arbetsgivare som vill ge provjobb utan lön. Du kan bli erbjuden att jobba svart eller få provisionslön. Tillsammans ser vi till att ingen behöver jobba gratis.

Kollektivavtalet garanterar bra villkor

Kollektivavtalet är en garanti för schysta villkor på arbetsmarknaden. Har arbetsgivaren kollektivavtal så vet du att du är försäkrad och kan själv enkelt kolla om du får rätt lön. Ett sätt att få reda på om arbetsgivaren har kollektivavtal är att ringa till facket. Ditt fackförbund svarar på dina frågor även om du inte än hunnit bli medlem!

Tillsammans är vi starka

Vi tycker att hela vuxenvärlden har ett ansvar för de sommarjobbande ungdomarna. Tillsammans ska vi se till att unga får goda minnen att bära med sig till vidare studier, jobb eller företagande. Våga fråga om något inte känns bra. Våga säga ifrån om du känner dig kränkt.

Fackets hjälptelefon 020-56 00 56 finns där för dig och alla andra som undrar över sommarjobbet. Ensam är aldrig stark på arbetsmarknaden – tillsammans kan vi skapa trygghet och rättvisa. 

Facket på sommarjobben-turné

Under juli månad gör LO-distriktet i Mellansverige en turné i hela vårt geografiska område. Under sommarturnén besöker vi arbetsplatser med sommarjobbande ungdomar och informerar om rättigheter och skyldigheter på jobbet. Frågan om ungas löner och arbetsvillkor är alltid lika aktuell och intresset är stort år efter år.