Pressmeddelanden
-
LO Mellansverige stödjer Transport avd 4 i deras krav på Region Östergötland
Som huvudman och beställare bär Östgötatrafiken ett stort ansvar för att säkerställa att färdtjänsten fungerar väl och att de anställda har en god arbetsmiljö.
-
Schyst pension med kollektivavtal
Främst unga får inbetalningar till Avtalspension SAF-LO, enligt en rapport som LO presenterar idag.
-
LO vill höja skolresultaten genom ny satsning på lärfritids
Fler barn går på fritids i välbärgade områden än i socioekonomiskt svaga områden. Nu vill LO utjämna skillnaderna.
-
Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar
LOs årliga lönerapport visar att löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar för första gången på nästan 10 år.
-
En satsning på vanligt folk, är en satsning på Sverige
Vi är mycket nöjda över den budget som regeringen nyligen presenterade. Det är en stark budget med rejäla framtidsinriktade satsningar.
-
Upp till bevis när det gäller vinstjakten
LO välkomnar att regeringen nu lägger fram ett skarpt förslag om att begränsa vinsterna i välfärden.
-
Många missar chansen till extra pappapengar
LOs nya utvärdering av föräldrapenningtillägget, FPT; visar att det endast är 8 procent av de pappor som är föräldralediga som tar ut hela ersättningen.
-
Stora regionala inkomstskillnader i Sverige
Inkomstskillnaderna i många av Sveriges län och kommuner är stora. Västmanlands län tillhörande LO-distriktet i Mellansverige rankas som nummer 10 av 21. Här är skillnaderna störst i Västerås och minst i Surahammar, visar en LO-sammanställning av SCBs inkomststatistik.
-
En av tre föräldrar kan missa tillägg
Över en miljon löntagare som är anslutna till LOs kollektivavtal har sedan 2014 möjlighet att utöka sin föräldrapenning till 90 procent av lönen i 180 dagar via Föräldrapenningstillägget (FPT). LO visar nu att det kan vara så många som en av tre berättigade som inte får del av detta tillägg.
-
Deltidsarbete är en klassfråga som slår mest mot arbetarkvinnor
Deltidsarbete är vanligare bland arbetare än bland tjänstemän i Sverige. Det finns inget län i Sverige som visar på motsatsen, även om det skiljer sig åt mellan länen.
-
Jämställdhetsbarometern 2015 – Faktisk månadslön
Arbetarkvinnor har de klart sämsta ekonomiska villkoren med en genomsnittlig faktisk månadslön på 17 538 kronor i månaden. Bäst villkor har män i tjänstemannayrken med en genomsnittlig faktisk månadslön på 37 539 kronor.
-
Fler än 100 000 unga vuxna saknar arbete eller studieplats
Drygt 117 000 ungdomar varken arbetade eller studerade i Sverige under 2012. I Mellansverige handlar det om cirka 16700 personer.
-
Ny rapport: Leder yrkesutbildningarna till fler jobb?
I en ny rapport från LO sammanställs yrkesutbildningarna - om de leder till fler jobb. Bland elever som fullföljer sin yrkesutbildning på gymnasiet har bara en av tre en etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år senare.
-
Slopa Fas 3-platserna i Mellansverige – inför plusjobb!
Trots att Riksdagen i juni 2011 stoppade anvisningarna till Fas 3 fortsätter deltagarna att strömma in.
-
1 200 valarbetare trimmade argument
Under flera år har arbetarrörelsen i Mellansverige genomfört en gemensam båtresa för att skapa samförstånd och närhet. Årets resa genomfördes den 8-9 februari, då man chartrade Viking Lines båt Cinderella.
-
Papporna i Mellansverige hemma med sjuka barn nästan lika lite som 1999
Om kvinnor i Sverige hade haft samma sysselsättningsgrad som män, så skulle cirka 150 000 fler kvinnor vara i arbete.
-
Höjt statsbidrag kan ge mer än 7 000 välfärdsjobb i Mellansverige
Genom att investera i skola, vård och omsorg kan Sverige få bättre välfärd och samtidigt kan vi pressa arbetslösheten nedåt mot målet om full sysselsättning.
-
Arbetssökandes rättssäkerhet riskerar att sättas på spel!
I dagarna ska alla arbetslösa med ersättning från a-kassan för första gången skriftligt rapportera till Arbets-förmedlingen vad hon eller han gjort för att komma i arbete. Regeringens nya regler om kontroll får genomslag i de arbetslösas vardag – och i en redan ansträngd situation för alla arbetsförmedlare.
-
Bostadsbrist i 43,8 procent av Sveriges kommuner- Uppsala län toppar i Mellansverige!
Sedan år 2000 har antalet kommuner som uppger bostadsbrist ökat från 45 kommuner i Sverige till 126 kommuner år 2013, visar en rapport från LO. Det innebär att bostadsbristen har ökat med 180 procent. Det är framförallt kommunerna i och kring storstadsregionerna som uppger brist. LO förslår nu en rad åtgärder för att öka bostadsbyggandet.
-
Försämrad a-kassa gör regeringens krisberedskap dålig
Försämrad a-kassa gör regeringens krisberedskap dålig
-
Vi är upprörda över att Mellansverige har företag som tar Sverige 100 år tillbaka i tiden!
Företag som är verksamma i Sverige ska ha lika villkor som svenska företag. Det är en viktig byggsten i den svenska modellen och för en hållbar konkurrens i det svenska näringslivet.
-
Allt fler deltar i arbetsmarknadsprogram på Arbetsförmedlingen utan att ens få aktivitetsstöd
Det är en obehaglig nymodighet i Sverige att arbetslösa som deltar i arbetsmarknadsprogram inte ens får aktivitetsstöd. Sedan regeringen införde en bortre tidsgräns i aktivitetsstödet och gjorde det svårare att kvalificera sig till a-kasseersättning, ser vi att allt fler inte ens får den lägsta ersättningen i aktivitetsstödet. Det är i första hand anhöriga som får ta smällen, men det drabbar också kommunernas budgetar, säger Majlene Ahlgren, ordförande LO-distriktet i Mellansverige.
-
Låg andel i arbetsmarknadsutbildning, allt fler i Fas 3
Andelen som deltar i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning har minskat kraftigt sedan 2007, samtidigt som allt fler går arbetslösa så länge att de hamnar i Fas 3. Det visar en rapport från LO-distriktet.