Fråga facket Fråga facket

Det är en osäker tillvaro att få timlön

Anställningsvillkor På tvätteriet passerar en oavbruten ström av tvätt. Jobbet är tufft och arbetsvillkoren otrygga. Bunga gjorde åtskilliga arbetspass genom åren som timanställd. Facket efterlyste tryggare anställningar, men arbetsgivaren stod emot.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Att inte ha en fast inkomst är tufft. Bunga hade inte råd att vara ledig eller sjuk och eget hyreskontrakt var inte att tänka på.
Att inte ha en fast inkomst är tufft. Bunga hade inte råd att vara ledig eller sjuk och eget hyreskontrakt var inte att tänka på.

Har du haft någon otrygg anställning?

- Ja! Under mer än tio år arbetade jag på ett tvätteri och hela tiden väntade jag på att få en fast tjänst eller åtminstone ett längre vikariat som skulle ge mig månadslön, säger hon.

Arbetsplatsen hade drygt 60 anställda som arbetade med sortering, tvätt och efterbehandling. Ett arbete som sliter på axlar och nacke.

- Jag jobbade vid de olika stationerna, kunde alla maskinerna och tog det ansvar som krävdes för vårt arbete.

Efter några år som timanställd fick Bunga ett vikariat på fyra månader, men därefter bara inhopp från dag till dag, i bästa fall en vecka i taget.

- Under de sista åren var min längsta sammanhängande anställning en halv månad.

Vilka konsekvenser fick det för dig?

- Det blev viktigt för mig att alltid vara tillgänglig ifall de behövde mig på jobbet. Jag kunde inte känna mig ledig och hade inte råd att vara ledig eller sjuk. 

- Hade jag inget arbetspass inbokat anmälde jag mig på arbetsförmedlingen. Det var mycket papper att fylla i och hålla reda på eftersom jag hade så många anställningsbevis.

Det är tufft att vara hänvisad till timlön. Det är svårt att planera ekonomin och hon var utestängd från mycket.

- Jag kunde inte få ett eget hyreskontrakt, leasa nånting, köpa något på avbetalning eller ta ett lån. Varken då eller i dag är jag ensam om den erfarenheten.

- Facket är på min sida och vill ha trygga anställningar, men arbetsgivaren har en annan syn på när och hur vikarier ska sättas in och väljer att ha hög produktion och hålla kostnaderna nere, säger Bunga.

Bunga har i dag ett helt annat arbete, nu inom sjukvården och en efterlängtad fast heltidsanställning.

Stå upp för trygga jobb – skriv under LOs upprop här!

Text: Sophia Gabrielsson sophia@forsstedt.se