Fråga facket Fråga facket

Arbetets museums dokumentärfotopris 2017

Sedan 2001 har Arbetets museum delat ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett stipendium som instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

De tre pristagarna i Arbetets museums dokumentärfotopris från vänster: Ulf Lundin, Märta Thisner och Jan Jörnmark
De tre pristagarna i Arbetets museums dokumentärfotopris från vänster: Ulf Lundin, Märta Thisner och Jan Jörnmark

Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Ytterligare kriterier är att pristagarna utmärkt sig genom långsiktigt konsekvent arbete, att de bidragit med inspiration till andra fotografer samt agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande.

Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, LO, TCO, ABF, Sensus och Dagens Arbete”
De tre pristagarna 2017 är Ulf Lundin, Märta Thisner och Jan Jörnmark. Prisutdelningen skedde på Arbetets museum den 21 oktober 2017.
Juryns motivering löd:
Ulf Lundin får 20 000 kronor för sitt stillsamma, ofta humoristiska, sätt att med konstnärlig briljans reflektera över dagens arbets- och vardagsliv. I hans projekt får vi spegla oss i de små, subtila händelser vi inte alla gånger är uppmärksamma på. I bilder med styrka och bredd – både stillbild och film – och med en utsökt känsla för tajming och ögonblickets detaljer.

Märta Thisner får 20 000 kronor för sin förmåga att fånga det osminkade, ungdomliga i sina bilder och som särskilt uppmärksammats inom mode- och musikindustrin. Hon exponerar en kaxig självsäkerhet som i det egna projektet ”Drunk in Love”, kombineras med en närmast brutal nakenhet. I hennes bilder rör sig nuet energifyllt genom linsen med ett extremt nutida resultat.

Jan Jörnmark får 20 000 för att han så mästerligt och med ett sådant engagemang fångar den tid som flytt. Platsens förgänglighet i samklang med minnets nostalgi. Hans bilder av miljöer, som en gång sjöd av liv, lyfter på ett estetiskt och reflekterande sätt fram vår nutida kulturhistoria och de förändringar som ägt rum.