Fråga facket Fråga facket

Deltidsarbete gör kvinnor till fattigpensionärer

Jämställdhet Kvinnor i arbetaryrken har allra lägst lön och därmed lägst pension. Dessa siffror framtagna av LO visar genomsnitt i våra fyra län: I Uppsala län tjänar arbetarkvinnor i genomsnitt 20 540 kronor i månaden, jämfört med männen som har 27 391 kronor. I Södermanlands län tjänar arbetarkvinnor i genomsnitt 21 200 kronor i månaden, jämfört med männen som har 28 032 kronor. I Östergötlands län tjänar arbetarkvinnor i genomsnitt 21 222 kronor i månaden, jämfört med männen som har 26 404 kronor. I Västmanlands län tjänar arbetarkvinnor i genomsnitt 21 200 kronor i månaden, jämfört med männen som har 29 472 kronor.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Arbetarkvinnor som är nyblivna pensionärer har i genomsnitt en pension på 16 100 kronor i månaden före skatt.
Arbetarkvinnor som är nyblivna pensionärer har i genomsnitt en pension på 16 100 kronor i månaden före skatt. Foto: Lars Forsstedt

Svårt att vara ekonomiskt självständig

I den offentliga statistiken räknas kvinnors löner om till heltidslön. Men nära hälften av LO-kvinnorna arbetar deltid. För många är därför den faktiska lönen betydligt lägre. Därför granskar LO särskilt hur mycket arbetstiden påverkar kvinnors lön varje månad.

- Med en månadslön på runt 21 000 kronor är det mycket svårt att vara ekonomiskt självförsörjande. Risken är dessutom stor att de deltidsarbetande kvinnorna i arbetaryrken blir framtidens fattigpensionärer, om inte löner och arbetsvillkor ändras, säger Majlene Westerberg som är ordförande för LO-distriktet i Mellansverige.

Längst ned på pensionsskalan

Eftersom pensionen är en direkt spegling av arbetslivet hamnar LO-kvinnorna lägst på pensionsskalan. För den som nyligen lämnat yrkeslivet blir den totala pensionen i genomsnitt 16 100 kronor i månaden.

- För att uppnå jämställda och jämlika pensioner är det viktigaste att både kvinnor och män i arbetaryrken har bra jobb, med bra löner och en hållbar arbetsmiljö som gör det möjligt att jobba ett helt arbetsliv, säger Majlene Westerberg.

Därför vill LO att:

  • Heltid ska vara norm på arbetsmarknaden och anställningstryggheten ska stärkas.
  • Lägstalönerna ska prioriteras och löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska utjämnas.
  • Statens inbetalningar till den allmänna pensionen ska öka och kollektivavtalad tjänstepension ska räknas på hela arbetslivet.

Läs rapporten här 

För ytterligare information kontakta:

Berit Örtell, Ombudsman LO-distriktet i Mellansverige.

berit.ortell@lo.se

Se presskonferens om jämställdhetsbarometern i LO Play