Fråga facket Fråga facket

Det är dags för trygga jobb

Anställningsvillkor Vi kommer aldrig att acceptera att LO rundas i en ny lagstiftning som rör villkoren på svensk arbetsmarknad. Arbetarna utgör mer än hälften av alla anställda i Sverige.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

fr v. LO-distriktet i Mellansveriges ordförande Majlene Westerberg, LOs ordförande Susanna Gideonsson
fr v. LO-distriktet i Mellansveriges ordförande Majlene Westerberg, LOs ordförande Susanna Gideonsson

Otrygghet är som ett gift i samhället. Den fräter på tillit och förtroende, håller tillbaka människor och skapar ytterst ett samhälle som inte håller ihop. LO-förbundens medlemmar har drabbats hårt av den ökande otrygghet som brett ut sig i Sverige under lång tid, inte minst på arbetsmarknaden.

Omkring 700 000 har en otrygg anställning i Sverige idag. Majoriteten av dem är barnskötare och bemanningsanställda i arbetaryrken som inte vet när nästa arbetspass börjar. Det är undersköterskor och lokalvårdare som arbetar ofrivillig deltid. Det är butiksanställda och kockar som drabbas av hyvling - där de får välja mellan att arbeta färre timmar eller bli uppsagd. 

Den här osäkerheten påverkar hela livet. Hur lönen ser ut i slutet av månaden. Om de kan hämta barnen på förskolan på kvällen, få lån på banken och en pension att leva på.


De otrygga jobben skapar maktlöshet.


Det var just för att öka tryggheten för LO-förbundens medlemmar som LO begärde förhandlingar om trygghet och omställning med Svenskt Näringsliv redan 2017. Tyvärr saknande arbetsgivarnas slutbud avgörande förbättringar, därför kunde en enhällig LO-styrelse inte säga ja. Våra medlemmar förtjänar helt enkelt bättre.


Kampen mot de otrygga anställningarna fortsätter med full kraft. Vi kommer se till så att de lagförslag som nu ska arbetas fram av regeringen med utgångspunkt i överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK förändras med hänsyn till LO-förbundens medlemmar.

Konkret måste det tas tydliga steg mot att begränsa otrygga anställningar, visstider, hyvling och deltider.

LO-förbundens medlemmar kan sällan välja att arbeta hemma. Istället står de i frontlinjen i kampen mot viruset och ser till att tågen går, att sjukvården levererar och att det finns mat och toalettpapper i affärerna. Det vore rent ut sagt korkat att runda dem som får samhället att fungera, även mitt i en kris.

Det är dags för trygga jobb - Allt annat är oacceptabelt!

 Säg ifrån du också!  Skriv på uppropet här